Tips voor het aanvragen van je verlof!

 • Tips voor het aanvragen van je verlof!

  31/10/2023

  Medewerkers die bij PostNL Mail werken kunnen weer hun vakantieweken of losse verlofdagen voor volgend jaar op uiterlijk 19 november aanvragen.

  Je kunt dit keer zelfs al tot 1 april 2025 al indienen. Als je het op tijd doet heb jij nog alle rechten en voordelen en sta je niet achteraan in de rij. Na 19 november mag je natuurlijk ook verlof aanvragen, maar dan kan het zijn dat het afgekeurd wordt, omdat er al teveel collega’s verlof hebben.

  Hieronder staan 9 tips voor jouw vakantie-/verlofaanvraag:

  1. * Controleer éérst je vakantiekaart op MijnHR. Bekijk of er verlof vervalt op 1 juli 2024 en maak dat op vóór die tijd. Vraag het niet aan ná 30 juni!

  * Kijk ook naar je MIVT en vraag, als je dit niet wil laten uitbetalen, MIVT aan vóór een dagje vrij vóór 1 april 2024.

  * Ben je géén postbezorger: controleer dan ook je bovenwettelijk verlof.

  1. Vraag je vakantie/verlof uiterlijk 19 november aan via de MijnWerkapp of via www.mijnwerk.postnl.nl Via de app kun je ook een toelichting/reden geven. Dit is verplicht voor de periode tussen sinterklaas en kerst. Ook kun je in de app tot een latere datum (eind maart 2025) verlof aanvragen. De app heeft dus de voorkeur.
  2. Je leidinggevende mag niét van jou vragen om het eerst op papier in te dienen (gebeurt regelmatig bij sorteren/voorbereiden). Zeg direct dat dit niet mag of mail or-operations@postnl.nl
  3. Je hebt recht op minimaal drie weken aaneengesloten verlof. Let op dat de zaterdag ervoor méér dan drie weken kan zijn. Dit kan dus worden afgekeurd. Weet je nog niet wanneer je volgend jaar vakantie wilt hebben: overweeg het toch aan te vragen. Je kunt het altijd nog in laten trekken.
  4. Je hoort vóór 4 december of je aangevraagde verlof van uiterlijk 19 november is goedgekeurd. Let op: je mag dan niét horen dat het is afgekeurd zonder dat er een gesprek met jou is geweest en een loting. De loting geeft jou de garantie dat je bij uitloten het jaar erop voorrang krijgt. Is het toch afgekeurd: mail or-operations@postnl.nl Volle weken hebben ook geen voorrang voor losse dagen: ook hier moet een gesprek volgen en eventueel geloot worden!
  5. Je bepaalt zelf hoeveel uur je opneemt voor een losse verlofdag. Je kunt niet verplicht worden om je contracturen te delen door het aantal werkdagen. Neem je een hele week verlof dan vul je wel je contracturen in.
  6. In december zijn er alleen aparte regels voor de dagen tussen sinterklaas en kerst. Er mag maar beperkt verlof gegeven worden en de aanvraag moet met een toelichting. De regels voor het aanvragen van de dagen vóór sinterklaas en ná kerst zijn niet anders dan de rest van het jaar.   
  7. Heb je meerdere contracten binnen PostNL dan gelden er aparte regels. Je vraagt je verlof bij beide leidinggevenden aan maar is er een voorrangsregeling: Werk je bij bezorgen en heb je daar verlof gekregen? Dan mag de andere leidinggevende het niet meer afkeuren. Werk je bij voorbereiden én sorteren: dan gaat de leidinggevende bij voorbereiden vóór. Ben je postbode? Dan heb je maar één contract en één leidinggevende die jouw verlof toekent.
  8. Eerdere jaren hoorden we rare dingen als:
   1. Medewerkers moeten hun verlof eerst op elkaar afstemmen voor ze het mogen aanvragen: Onjuist!
   2. Je mag alleen de eerste of de laatste drie weken van de zomervakantie verlof aanvragen: Onjuist!
   3. Je krijgt geen verlof maar risicoverlof: Onjuist!
   4. December is een gesloten periode: Onjuist!

  Heb je nog algemene vragen over het opnemen van verlof of wil je tips hebben voor jouw specifieke situatie? Mail dan naar Ursula.Dijkstra@bvpp.nl of secretariaat@bvpp.nl

  Heb je het gevoel dat jouw aangevraagde verlof niet op de juiste wijze is afgekeurd? Of heb je andere vragen over je rechten? Mail dan naar or-operations@postnl.nl