Nieuws

 • NRP2

  01/04/2021
  PostNL Postbezorgers

  We krijgen als BVPP veel vragen over NRP2. Hieronder geven we als BVPP fractie van de OR Operations antwoord op een aantal vragen.

  Wat is NRP2?
  PostNL is van plan om op sommige locaties in het land nieuwe, grotere depots te maken.

  Je gaat vanuit deze depots de post bezorgen met een elektrische bakfiets op piekdagen en een elektrische fiets op daldagen. Deze elektrische vervoermiddelen zijn van PostNL en horen bij een loop. Ze staan op het depot. Je neemt deze dus niet mee naar huis.

  De meeste lopen vanaf deze depots worden groter. Maar er blijven ook kleinere lopen voor bijvoorbeeld mensen met een medische beperking.

  Waar komen de NRP2 depots?
  Verspreid over het land. De NRP2 depots worden in fases ingevoerd, dus niet in één keer zoals bij NRP1. Het is nog niet bekend hoeveel NRP2 depots er zullen komen. Niet alle depots worden vervangen door NRP2 depots.

  Wanneer start NRP2?
  Dit is nog niet bekend. Bij dit soort grote veranderingen moet PostNL de OR om advies vragen. In de eerste adviesaanvraag stond maar heel weinig informatie. In overleg met de OR is toen besloten deze in te trekken en een nieuwe adviesaanvraag in te dienen.

  In de nieuwe adviesaanvraag staat meer informatie over bijvoorbeeld:

  • de matchingsprocedure;
  • de opleiding (veilig fietsen met een e-bike of e-bakfiets);
  • de depotinrichting (wat staat er in het depot);
  • de veiligheidseisen (hoe wordt gezorgd dat je veilig kunt werken).

  De OR is nu bezig met het schrijven van het advies. Op sommige punten zijn we het eens, maar op andere punten (nog) niet.

  Ik heb een bericht van PostNL gekregen, dat wij op een NRP2 depot gaan werken. Hoe kan dat als er nog geen advies is?
  PostNL is gestart met voorbereidingen op een aantal locaties. Dit is omdat deze voorbereiding veel tijd kost. Het gaat dan bijvoorbeeld om het maken van de nieuwe lopen en nieuwe roosters.

  Al deze voorbereidingen zijn onder voorbehoud. Pas als er een advies van de OR en besluit van PostNL is, kan gestart worden met werken op een NRP2 depot. Alle stappen die nu al genomen worden, maar afwijken van het advies en besluit, zullen worden teruggedraaid.

  Als jij op één van deze locaties werkt, dan krijg je hier meer informatie over van je teamleider. Als je vragen of zorgen hebt, en je teamleider kan onvoldoende antwoord geven, neem dan contact op met de BVPP (zie contactgegevens onderaan).

  Wat betekent NRP2 voor mij?
  Als jij op een NRP2 depot gaat werken, dan krijg je een nieuw rooster. Er komen nieuwe looproutes.

  Je gaat werken met een elektrische (bak)fiets van PostNL. Je haalt deze aan het begin van je werkdag in het depot op, en brengt hem daar aan het einde van je werkdag weer terug. Je neemt hem dus niet mee naar huis.

  Als jij een piekloop op je rooster hebt, gebruik je een elektrische bakfiets van PostNL. Als je een dalloop hebt, gebruik je een elektrische fiets van PostNL.

  Kan ik verplicht worden om op andere dagen te gaan werken, of meer uren op één dag?
  Nee. Je kunt in principe niet verplicht worden tot een ander werkpatroon. Denk goed na wat het beste bij jou past.
  Stel je werkt nu 5 dagen per week en 2 uur per dag. Mogelijke oplossingen zijn:

  • je wil geen verandering;
  • je wil meer uur per dag werken, en minder dagen per week;
  • je wil een 2-wekelijks rooster, zodat je de ene week op zaterdag 4-5 uur werkt, en de volgende week op zaterdag vrij bent (een andere dag kan natuurlijk ook);
  • je wil meer uren gaan werken;
  • je wil minder uren gaan werken.

  Als PostNL bij jou een NRP2 depot wil starten, dan krijg je ruim van tevoren een uitvraag. Geef daarin aan wat jouw wensen zijn. PostNL heeft beloofd zoveel mogelijk met je voorkeur rekening te houden.

  Kom je er met je teamleider niet uit, dan kun je bezwaar maken. Net als bij NRP1 en de overname van Sandd.

  Kan ik mijn vaste wijken houden?
  De oude lopen verdwijnen. Er worden nieuwe lopen gemaakt. Deze zijn groter en hebben een andere loopvolgorde. Er komen pieklopen van 4 tot 5 uur en dallopen van 2 tot 3 uur. Afhankelijk van het aantal uur dat jij op een dag werkt of wil gaan werken, krijg je een piekloop of dalloop op je rooster.

  Ik wil niet op een elektrische fiets of bakfiets rijden, wat nu?
  Geef dit aan bij je teamleider. Iedereen die op een NRP2 depot gaat werken, krijgt een opleiding voor het rijden op een elektrische (bak)fiets. Als je je daarna nog niet veilig voelt op de fiets, dan kun je om extra hulp vragen. 

  Als er een medische reden is waardoor je niet met een elektrische (bak)fiets kunt werken, dan wordt een maatwerkoplossing voor je gezocht.

  Wat gebeurt er als mijn collega ziek of op vakantie is? Moet ik dan zo’n grote wijk van 4 uur extra doen?
  Je bent niet verplicht om (veel) meer dan je contracturen te werken. Je hoeft dus geen grote wijk over te nemen als je dat niet wilt.

  Alle lopen worden in 2 delen gesplitst aangeleverd. Zo kan de loop makkelijk over meerdere collega’s verdeeld worden, als iemand ziek of op vakantie is. Ook dit is alleen op vrijwillige basis, je kunt hier dus niet toe verplicht worden.

  Wat als er veel meer post is, bijvoorbeeld NPL-agenda’s of wijkprijzen? Hoe moet ik dat bezorgen als ik al zo’n grote loop van 4 uur heb?
  Ook hier geldt: je bent niet verplicht om (veel) meer dan de uren op je rooster te werken. Geef het aan bij je teamleider of admie als je verwacht niet alles te kunnen bezorgen. Zie mijnpostnl > werkinfo > werk in de praktijk > veelgestelde vragen

  Verdwijnt het X-Y model?
  Nee. Ook bij NRP2 blijft het X-Y model.

    dinsdag woensdag donderdag vrijdag zaterdag
  X piek dal piek dal piek
  Y dal piek dal piek dal

  Ik heb een scooter of werk als chauffeur lange autobestelling. Wat betekent NRP2 voor mij?
  In principe verandert er niets aan de samenstelling van je route. Wel kan de locatie van je depot wijzigen. In dat geval wijzigt ook de aan- en aflooproute. Hierdoor kan de totale tijd die voor de route staat meer of minder worden.

  Ik ben postbode. Wat betekent NRP2 voor mij?
  De afspraken uit postbode toekomstbestendig worden zoveel mogelijk gerespecteerd. Als postbode houd je recht op een gemarkeerde loop. Dit kan wel een andere loop zijn dan je huidige, omdat alle lopen opnieuw worden samengesteld. Maar dit zal in goed overleg gaan.

  Vragen of meer informatie
  Heb je vragen of zorgen over de gevolgen van NRP2? Bespreek dit eerst met je teamleider. Kom je er samen niet uit, neem dan contact op met de BVPP via secretariaat@bvpp.nl