Wij spreken bijzonder BVPP-lid Walter Schijf uit Den Haag. Walter is werkzaam als (voor)sorteerder bij Sandd en zit zelf graag ‘bovenop het nieuws’ als het gaat om de ontwikkelingen in de postwereld. Hij volgt het nieuws over de postdialoog op de voet en probeert altijd goed geïnformeerd te blijven. Met zijn 27 dienstjaren bij de Post, waarvan 10 jaren bij Sandd, weet hij heel goed hoe het is op de werkvloer. De komende veranderingen binnen de postwereld maken hem een beetje ongerust, een gevoel dat volgens hem velen met hem delen. Op zijn manier probeert hij grip op de situatie te krijgen. 

 

WALTER

Dag Walter, kun jij je even aan onze lezers voorstellen?

Natuurlijk. Ik ben Walter, 48 jaar, geboren en getogen in Den Haag. Ik werk sinds 1991 bij de Post. Ik begon bij PTT Post als medewerker business balie, oftewel, partijenpostmedewerker. Daarna was ik even werkzaam voor Mailprofs en toen in 2007 kwam ik bij Sandd binnen als voorsorteerder. Dat werk doe ik nu nog steeds. Ik loop daarbij ook nog open postwijken.

Dat is een lange postcarrière. Hoe hou je het vol?

Door mezelf te zijn en door leergierig te zijn. Ik wil altijd van alles weten en bij PTT kreeg ik van iedereen te zien wat zij op de andere plekken deden en overal probeer ik mijn eigen draai te vinden. Als ik nieuwe kansen aangeboden krijg, pak ik ze altijd aan. Soms probeer ik om bepaalde regels heen te werken. Om te laten zien van, joh, ik kan nog veel meer dan dit alleen. Op een gegeven moment wilde ik naar buiten en nu vang ik, met een team van binnen-medewerkers, de postwijken op waar nog geen thuisbezorger voor is. Zo kom ik in gebieden waar ik nog nooit ben geweest. Dat vind ik het leuke eraan: ik kom in hele kleine dorpjes maar ook in grote steden.

Wat betekent Sandd voor jou?

Het is mijn bron van inkomsten, daarom volg ik alle info.

Jij volgt het nieuws over de postdialoog op de voet en je bent er een beetje ongerust over. Merk je dat anderen op de werkvloer jouw gevoelens delen?

Ja van sommigen wel, die zijn net als ik geïnteresseerd en volgen nieuwsberichten. Ik spreek via Social Media postbezorgers die het net als ik belangrijk vinden om een normale, eerlijke loon te krijgen voor het werk dat ze verrichten. Ik weet namelijk dat er ook mensen die nog steeds met de ouderwetse OVO (Overeenkomst van Opdrachten) werkzaam zijn. Daar heeft Sandd echt geluk mee, vind ik. Die mensen zijn makkelijk en denken “nou het is maar een bijbaantje”. Dat mogen ze vinden natuurlijk, maar ik vind dat mensen een eerlijk salaris moeten krijgen, vooral als het mensen zijn die er van moeten leven.

Ga je wel eens het gesprek met ze aan?

Ja, dan probeer ik het een positieve draai te geven. Zo van, joh, dat jij nu in je lot bent bezegeld, dat jij het allemaal best vindt, dat wil niet betekenen dat het andere mensen moet overkomen en mensen die dat echt gewoon hard nodig hebben, die kan je toch gewoon steunen door ook gewoon lid te worden van een vakbond.

Jij vindt dus dat iedereen lid zou moeten zijn van een vakbond?

Ja, ik vind, inderdaad, van wel eigenlijk. Juist in deze periode, nu er veel veranderingen aankomen. Je staat toch sterker wanneer je met een hele groep mensen bent. Ik vind dat je ook moet denken aan je medemensen die straks misschien te weinig betaald krijgen of ineens op straat komen te staan. Dus ik probeer mensen altijd wel op die manier te benaderen.

Ben je een actief lid van de BVPP?

Nee.

Waarom niet?

Ik heb er wel eens over nagedacht, maar ik zou niet weten hoe ik van toegevoegde waarde zou kunnen zijn.

Dat kan op allerlei manieren. Bijvoorbeeld als kaderlid of vrijwilliger, Je kunt zitting nemen in de ondernemingsraad of de medezeggenschapsraad. De BVPP is een bond van postmedewerkers door en voor postmedewerkers.

Ik wil me gewoon graag voor anderen inzetten. Vooral voor de postbezorgers op dit moment, omdat daar nu dingen spelen. Kijk, straks gaat er veel voor mijzelf veranderen door een verdergaande samenwerking tussen Sandd en PostNL. Dat zie ik wel gebeuren. Ik weet dat ik zelf flexibel genoeg ben om al mijn krachten te laten zien. Daar maak ik me geen zorgen om. Maar door lid te zijn van een vakbond probeer ik anderen gewoon te steunen. Ik heb ook zelf andere mensen benaderd via mijn eigen Facebook groep om lid te worden.

Je eigen Facebook groep?

Ja, ik heb een Facebook groep opgezet voor Sandd medewerkers van de vestiging in Den Haag. Daar zitten alle betrokken medewerkers in en we delen informatie en ervaringen met elkaar. Zo krijg je van postbezorgers, bijvoorbeeld, te zien wat zij meemaken op straat en zij zien waar wij mee te maken hebben binnen. Ook al zie je elkaar niet of niet veel, dan ben je toch op de hoogte!

Wat heb jij nog meer meegemaakt op de werkvloer?

Ik heb mijn huidige partner bij Sandd ontmoet. Zij is ook een sorteerder en sinds kort heeft ze een eigen wijk als thuisbezorger. We konden vroeger altijd leuk met elkaar opschieten en op een gegeven moment was het zo leuk dat we ook bij elkaar op verjaardagen kwamen. Dat was eigenlijk de enige collega waar ik dat soort dingen mee deed. Toen ben ik naar een andere vestiging gegaan, want dat was dichter bij mijn huis. Daardoor zagen we elkaar niet meer elke dag, alleen met feestdagen en verjaardagen. Dat bleef een behoorlijk lange tijd zo, zo’n jaar of vijf. Toen brak mijn vorige relatie op en zijn zij en ik langzaam naar elkaar toe gegroeid. We hebben nu al vijf jaren een relatie!

Echt een Sandd romance!

Ja, dat kun je wel zeggen. Nu werken we alle twee op dezelfde locatie in Den Haag en zij is, net als ik, ook lid van de BVPP.

Ben je op zoek naar een vakbond die gespecialiseerd is in het beschermen van de belangen van postmedewerkers?
Schrijf je dan nu in en tot 1 januari 2019 is je lidmaatschap gratis!

 

septemberactie banner voor bvpp website

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Lievereenpapiereninschrijffrm

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

meldpunt

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren